Guides og infomationer

Flimmer for øjnene – Hvad er det, og hvorfor sker det?

De fleste af os har på et eller andet tidspunkt oplevet fornemmelsen af at "flimre" foran øjnene. Uanset om det er et mærkeligt lys i vores perifere synsfelt eller et kort øjeblik, hvor alting bliver lidt sløret, er dette mærkelige fænomen faktisk ret almindeligt. Hvad er så årsagen? Lad os se nærmere på det.

Der er to hovedtyper af flimrende lys, der kan opstå foran vores øjne: fotopsi og scintillerende scotoma. Photopsi er typisk forårsaget af blinkende lys eller kortvarige lyse pletter i dit syn, mens scintillating scotoma henviser til fornemmelsen af at se stjerner eller bølgelinjer. Begge disse typer af flimmer kan være irriterende, men de er normalt harmløse og forsvinder af sig selv efter et par minutter.

Hvis du oplever hyppigt eller vedvarende flimmer, er det dog vigtigt at opsøge en øjenlæge så hurtigt som muligt, da det kan være tegn på en mere alvorlig tilstand.

Typer af flimrende lys

Mens fotopsi og scintillerende scotoma er de to mest almindelige typer af flimrende lys, er der faktisk flere andre mindre almindelige årsager, som også kan resultere i denne fornemmelse. Disse omfatter:

  • Migræne.
  • Hovedtraumer.
  • Visse former for medicin.
  • Slagtilfælde.
  • Tumorer.
  • Epileptiske anfald.
  • Nethindeløsning.

Hvis du oplever nogen form for pludseligt opstået flimren, der varer mere end et par minutter, eller hvis det ledsages af andre symptomer som alvorlig hovedpine eller svimmelhed, er det vigtigt at søge læge med det samme, da det kan være tegn på en alvorlig tilstand som et slagtilfælde eller nethindeløsning. Andre mindre alvorlige tilstande som migræne kan også forårsage lejlighedsvis flimren, men disse går typisk væk af sig selv efter nogle få minutter.

Hvornår skal du gå til lægen 

I de fleste tilfælde er flimrende lys ikke noget at bekymre sig om og vil forsvinde af sig selv efter et par minutter. Men hvis du oplever hyppigt eller vedvarende flimmer, er det vigtigt at opsøge en øjenlæge så hurtigt som muligt, da det kan være et tegn på en underliggende tilstand. En øjenlæge kan foretage en omfattende undersøgelse for at fastslå årsagen til dit flimmer og om nødvendigt tilbyde behandling.

Indholdsfortegnelse

endagslinser

Endagslinser

Sammenlign priser og tilbud på endagslinser fra danske forhandlere.

ugelinser

Ugelinser

Se de bedste aktuelle tilbud på ugelinser fra danske forhandlere.

maanedslinser

Månedslinser

Få et overblik over de bedste priser fra førende danske forhandlere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

5/5 - (2 stemmer)
Begynd at skrive for at se de produkter du leder efter.