Guides og infomationer

Flydere i øjet (floaters) – Hvad er de, og hvordan slipper du af med dem?

Ser du nogensinde pletter i dit syn, der ser ud som om de flyder rundt? Hvis ja, så er du ikke alene. Floaters er faktisk ret almindelige, og de fleste mennesker vil opleve dem på et tidspunkt i deres liv. Men hvad er floaters egentlig, og hvordan kan du slippe af med dem? Læs videre for at finde ud af det.
Flydere i øjet

Hvad er floaters? 

Floaters er små klumper af gel eller andre materialer, der flyder i glaslegemet, den klare geléagtige substans, der fylder indersiden af dit øje. De fremstår som små prikker, cirkler, linjer, snirkler eller spindelvævslignende billeder, og de bevæger sig, når dine øjne bevæger sig. Selv om de kan være irriterende, er de normalt harmløse og kræver ingen behandling. 

Hvad er årsagen til floaters? 

De fleste floaters skyldes rester, som løsner sig fra den geléagtige glaslegeme, når det krymper med alderen. Dette er en naturlig proces, der sker, når vi bliver ældre, og det er ikke noget at være bekymret over.

Andre mindre normale årsager til floaters omfatter:

  • Betændelse inde i øjet 
  • Infektioner 
  • Hævelse efter en operation 
  • Blødning i øjet 
  • Revner i nethinden (det bageste lag af væv i øjet) 
  • Aftagende nethinde 

Hvordan slipper man af med floaters? 

Da de fleste floaters skyldes aldersrelaterede ændringer i glaslegemet, er der ikke rigtig noget, du kan gøre for at forhindre dem. Og i de fleste tilfælde er behandling ikke nødvendig, fordi floaters generelt ikke forstyrrer synet og efterhånden bliver mindre generende, efterhånden som din hjerne lærer at ignorere dem.

I nogle tilfælde kan floaters dog være tegn på et mere alvorligt problem som f.eks. nethindeløsning eller betændelse inde i øjet. Hvis du oplever en pludselig stigning i floaters eller lysglimt, skal du gå til lægen med det samme, da det kan være et tegn på nethindeløsning – en alvorlig tilstand, der kræver øjeblikkelig lægehjælp.

Hvis dine floaters er særligt store eller generende og forstyrrer dit syn, er der nogle behandlinger, der kan hjælpe. En af mulighederne er vitrektomi, et kirurgisk indgreb, hvor glaslegemet fjernes fra øjet sammen med flydere. Dette anbefales normalt kun, hvis du har alvorlige floaters, eller hvis Floaters er ledsaget af andre symptomer som f.eks. nethindeløsning eller betændelse.

Forsvinder flydere i øjet af sig selv?

Flydere i øjet er små, skyggeagtige figurer, der ofte ligner prikker eller snore. Selv om de kan være irriterende og distraherende, forårsager de normalt ikke nogen ubehag eller skade på øjet.

Mange mennesker bemærker en stigning i floaters, når de bliver ældre, men de forsvinder ofte med tiden og kræver ikke nogen særlig behandling. Det er dog vigtigt at overvåge ændringer i hyppigheden eller udseendet af floaters, da de nogle gange kan indikere et mere alvorligt problem som f.eks. en revet nethinde.

Hvis du oplever en pludselig stigning i floaters eller ser lysglimt, skal du kontakte din øjenlæge for en grundig undersøgelse. I de fleste tilfælde vil floaters dog gradvist aftage af sig selv uden indgreb. For måder at håndtere dem i mellemtiden kan du blinke og bevæge øjnene rundt for at lede dem ud af din synsfeltlinje.

Husk på, at selv om mindre flydende syner er normale, er det altid bedst at kontakte din læge, hvis du er bekymret over ændringer i dit syn.

Indholdsfortegnelse

endagslinser

Endagslinser

Sammenlign priser og tilbud på endagslinser fra danske forhandlere.

ugelinser

Ugelinser

Se de bedste aktuelle tilbud på ugelinser fra danske forhandlere.

maanedslinser

Månedslinser

Få et overblik over de bedste priser fra førende danske forhandlere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

4.7/5 - (3 stemmer)
Begynd at skrive for at se de produkter du leder efter.