Guides og infomationer

Hævede øjenlåg – Hvad kan det være? 

Selv om der kan være mange årsager til hævede øjenlåg, lige fra allergier til manglende søvn, er det i de fleste tilfælde ikke noget at bekymre sig om og vil gå væk af sig selv. Der er dog nogle få undtagelser, hvor du bør opsøge en læge. Lad os se nærmere på hævede øjenlåg, og hvad der kan være årsag til dem.

Årsager til hævede øjenlåg

Der er mange årsager til, at du kan vågne op med hævede øjenlåg. Nogle af de mere almindelige årsager omfatter bl.a:

Allergier

Hvis du lider af sæsonbestemt allergi eller høfeber, kan dine hævede øjenlåg være et symptom på disse tilstande. Allergier kan forårsage frigivelse af histaminer i kroppen, hvilket kan føre til betændelse og hævelse.

Dehydrering

Hvis du ikke får nok væske, kan det få din krop til at tilbageholde vand, hvilket resulterer i oppustethed omkring øjnene.

Øjeninfektioner

Bakterie- eller virusinfektioner kan få dine øjenlåg til at hæve, når kroppen bekæmper infektionen.

Mangel på søvn

Når du ikke får nok hvile, kan det vise sig i form af mørke rande og hævede øjenlåg.

For meget salt

Spiser du fødevarer med et højt saltindhold kan få din krop til at tilbageholde vand og føre til hævelse af øjenlågene.

Stress

Tro det eller ej, men stress kan tage hårdt på hele kroppen, også på øjnene. Når du er stresset, producerer din krop kortisol, hvilket kan føre til betændelse og hævelse.

Mens de fleste årsager til hævede øjenlåg ikke er noget at bekymre sig om og vil gå væk af sig selv, er der nogle få tilfælde, hvor du bør kontakte en læge. Disse omfatter, hvis dit øjenlåg er:

  • Hævet i længere tid end to dage.
  • Rød og varm at røre ved.
  • Smertefuld.
  • Ser inficeret ud (rød og skorpeagtig).

Hvis du oplever nogle af disse symptomer, skal du hurtigst muligt bestille tid hos en øjenspecialist, så de kan diagnosticere og behandle problemet korrekt. I nogle tilfælde, f.eks. hvis der er tale om en infektion, kan det være nødvendigt med behandling for at få problemet udbedret.

I de fleste tilfælde vil hævede øjenlåg dog forsvinde af sig selv i løbet af en dag eller to. For at fremskynde processen er der flere ting, du kan gøre derhjemme, f.eks. at lægge et koldt kompres på øjnene eller bruge kunstige tårer til at smøre tørre øjne, som måske forværrer problemet.

Det er ofte ikke noget at bekymre sig om og vil forsvinde af sig selv inden for en dag eller to. Der er dog nogle tilfælde, hvor du bør opsøge en læge for at få behandling. Disse omfatter, hvis dit øjenlåg er rødt og varmt at røre ved, hvis det er smertefuldt, eller hvis det virker inficeret (rødt og skorpet). Hvis du oplever et af disse symptomer, så bestil en tid hos en øjenspecialist med det samme, så de kan stille en korrekt diagnose og behandle problemet i overensstemmelse hermed.

Indholdsfortegnelse

endagslinser

Endagslinser

Sammenlign priser og tilbud på endagslinser fra danske forhandlere.

ugelinser

Ugelinser

Se de bedste aktuelle tilbud på ugelinser fra danske forhandlere.

maanedslinser

Månedslinser

Få et overblik over de bedste priser fra førende danske forhandlere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Anmeldelser
Begynd at skrive for at se de produkter du leder efter.