Guides og infomationer

Herpes i øjet: Årsager, symptomer og behandling

Herpes i øjet er en virusinfektion, der kan forårsage betændelse, smerte og rødme. Den er forårsaget af herpes simplex-virus (HSV) og kan overføres fra en person til en anden ved tæt kontakt. Herpes i øjet er også kendt som okulær herpes eller HSV keratitis

Der findes to typer af HSV: HSV-1 og HSV-2. HSV-1 er den mest almindelige virustype og spredes normalt ved kys eller ved at dele kopper og redskaber. Det kan også spredes ved kontakt med spyt, f.eks. når man deler et sugerør. HSV-2 er mindre almindelig, men er mere tilbøjelig til at forårsage øjenherpes. Denne type virus spredes normalt gennem seksuel kontakt.

Symptomer på herpes i øjet 

Nogle personer med øjenherpes har ingen symptomer. For dem, der har, viser symptomerne sig normalt inden for 2 til 12 dage efter eksponering for virussen. Symptomerne omfatter:

  • Øjensmerter 
  • Følsomhed over for lys 
  • Rødme i øjet 
  • Sløret syn 
  • En fornemmelse af, at der er noget i dit øje 
  • Tåreflåd 

Hvis du har disse symptomer, er det vigtigt at opsøge en øjenlæge med det samme, så du kan starte behandlingen og undgå alvorlige komplikationer.

Behandling af herpes i øjet 

De fleste mennesker med øjenherpes får det bedre uden behandling inden for 2 uger. Nogle mennesker kan dog have brug for medicin for at hjælpe med at fjerne deres infektion. Hvis du har øjenherpes, kan din læge udskrive en af disse lægemidler:

Orale antivirale lægemidler

Disse lægemidler kan hjælpe med at forhindre, at øjenherpes kommer tilbage. De omfatter acyclovir (Zovirax), famciclovir (Famvir) og valacyclovir (Valtrex). Du skal tage dem i 7 til 10 dage.

Antiviral medicin i øjendråber

Disse lægemidler kan hjælpe med at fremskynde helingstiden og forhindre, at øjenherpes kommer tilbage. De omfatter trifluridin (Viroptic) og ganciclovir gel (Zirgan). Du skal bruge dem i 14 dage.

Forebyggelse 

Du kan hjælpe med at forhindre spredning af øjenherpes ved ikke at dele kopper eller redskaber med andre og ikke dele sugerør. Hvis du har aktive sår på læberne eller omkring munden, er det også vigtigt at undgå at kysse andre, indtil de er helet helt. Hvis du har øjenherpes, er det vigtigt at undgå at røre dine øjne og vaske hænder ofte, så du ikke spreder virussen til andre dele af din krop eller til andre mennesker. Og hvis du bruger kontaktlinser, skal du sørge for at rengøre dem godt og udskifte dem ofte, så du ikke spreder virussen til dig selv eller andre.

Indholdsfortegnelse

endagslinser

Endagslinser

Sammenlign priser og tilbud på endagslinser fra danske forhandlere.

ugelinser

Ugelinser

Se de bedste aktuelle tilbud på ugelinser fra danske forhandlere.

maanedslinser

Månedslinser

Få et overblik over de bedste priser fra førende danske forhandlere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Anmeldelser
Begynd at skrive for at se de produkter du leder efter.