Guides og infomationer

Hvordan alder påvirker dit syn

Når du bliver ældre, er det ikke ualmindeligt, at dit syn ændrer sig. Mens nogle mennesker oplever disse ændringer hurtigere end andre, vil alle i sidste ende få brug for læsebriller eller bifokale briller. Nogle vil endda udvikle mere alvorlige tilstande som f.eks. makuladegeneration, der kan føre til blindhed.
Hvordan alder påvirker dit syn

I denne artikel vil vi se på, hvordan alder påvirker dit syn, og hvad du kan gøre ved det. Vi vil også aflive nogle almindelige myter om synet og aldring, så du kan blive informeret om de ændringer, der kan ske med dit syn, når du bliver ældre.

Øjenlidelser i forbindelse med aldring

Hvis du er over 40 år, er du måske begyndt at bemærke nogle ændringer i dit syn. Det kan være, at du har sværere ved at se ting tæt på, eller du kan have problemer med at se om natten. Disse ændringer er normale, når vi bliver ældre, og de er normalt ikke grund til bekymring. Der er dog nogle øjenlidelser, som er mere almindelige hos ældre voksne, og det er vigtigt at være opmærksom på disse, så du kan få tidlig behandling, hvis det er nødvendigt. Her er nogle af de mest almindelige øjenlidelser, der er forbundet med aldring:

Grå stær

Grå stær er en tilsløring af øjets naturlige linse. Linsen er placeret bag iris (den farvede del af øjet) og pupillen (den sorte del af øjet). Linsen hjælper med at fokusere lyset på nethinden, som er den bageste del af øjet. Nethinden omdanner lyset til elektriske impulser og sender dem til hjernen. Hjernen fortolker derefter disse impulser som billeder.

Grå stær kan opstå i alle aldre, men er mest almindelig hos ældre voksne. Ifølge American Academy of Ophthalmology har mere end halvdelen af alle amerikanere i en alder af 80 år enten grå stær eller er blevet opereret for grå stær.

Der findes to hovedtyper af grå stær: kernekatarakt og kortikal katarakt. Kernekatarakt dannes i midten af linsen og forekommer typisk hos ældre voksne. Kortikal katarakt dannes i linsens kanter og forekommer normalt hos yngre voksne.

Grå stær er normalt en gradvis proces; den opstår normalt ikke fra den ene dag til den anden. Symptomerne på grå stær omfatter sløret syn, dobbeltsyn, dårligt nattesyn, haloer omkring lys og behov for mere lys for at læse.

Grå stær behandles med kirurgi. Under operationen fjerner en øjenlæge den uklare linse og erstatter den med en kunstig intraokulær linse (IOL). Operationen foretages normalt ambulant, hvilket betyder, at du ikke behøver at blive på hospitalet natten over.

Aldersrelateret makuladegeneration (AMD)

AMD er en tilstand, der påvirker macula, som er den del af øjet, der er ansvarlig for det centrale syn. Der findes to typer AMD: tør og våd AMD. Tør AMD opstår, når cellerne i macula begynder at nedbrydes og forringes. Dette sker normalt langsomt og gradvist og fører til sidst til tab af det centrale syn. Våd AMD opstår, når der vokser unormale blodkar under nethinden og lækker væske eller blod. Dette kan ske hurtigt og føre til alvorligt tab af det centrale syn.

Der er nogle få ting, der kan øge din risiko for at udvikle AMD, herunder alder (deraf navnet), rygning, familiehistorie og racebaggrund. Personer af europæisk afstamning har større risiko for at udvikle AMD end personer af andre racegrupper. Hvis du har nogen af disse risikofaktorer, er det vigtigt at tale med din læge, så de kan overvåge dit syn nøje.

Der er nogle få almindelige symptomer på AMD, herunder sløret syn, problemer med at se om natten og behov for mere lys for at se klart. Hvis du oplever nogle af disse symptomer, er det vigtigt at lave en aftale med din øjenlæge med det samme, så de kan diagnosticere og behandle tilstanden så tidligt som muligt.

Glaukom (grøn stær)

Glaukom er en tilstand, der påvirker øjnene og kan føre til blindhed. Den skyldes en stigning i trykket i øjet, som beskadiger synsnerven. Glaukom kan opstå i alle aldre, men er mest almindeligt hos ældre voksne.

Der findes to typer af glaukom: åbenvinklet og lukketvinklet glaukom. Åbenvinklet glaukom er den mest almindelige type. Glaukom med lukket vinkel opstår, når regnbuehinden blokerer øjets afløbsvinkel, hvilket fører til en pludselig stigning i trykket.

Symptomerne på grøn stær omfatter tab af perifert syn, haloer omkring lys og øjensmerter. Behandlingen af grøn stær omfatter receptpligtige øjendråber, operation eller en kombination af begge dele.

Hvis du tror, at du måske har glaukom, er det vigtigt at gå til en øjenlæge for en omfattende undersøgelse.

Hvad forårsager glaukom? 

Den nøjagtige årsag til grøn stær er ukendt, men man mener, at den er relateret til en kombination af faktorer såsom øget tryk i øjet, en familiehistorie med grøn stær og aldring. Personer med visse medicinske tilstande som diabetes eller højt blodtryk har også en øget risiko for at udvikle grøn stær.

Hvordan diagnosticeres glaukom? 

Glaukom bliver typisk diagnosticeret under en omfattende øjenundersøgelse. Under denne undersøgelse vil din øjenlæge kontrollere dit intraokulære tryk (IOP), som er trykket inde i dit øje. De vil også undersøge din synsnerve for tegn på skader. Andre tests, der kan udføres, omfatter en test af synsfeltet, som kontrollerer, om der er blinde pletter i dit perifere syn, en OCT-scanning, som tager billeder af din nethinde, og pachymetri, som måler tykkelsen af din hornhinde.

Behandlingsmuligheder 

Der findes flere behandlingsmuligheder for glaukom, og den bedste løsning for dig afhænger af sværhedsgraden af din tilstand og af, om du har åbenvinklet eller lukket vinklet glaukom. Behandlingsmulighederne omfatter receptpligtige øjendråber, laserkirurgi, traditionel kirurgi eller en kombination af disse metoder. Hvis du har fået konstateret glaukom, er det vigtigt at følge din øjenlæges behandlingsplan og at overholde alle opfølgningsaftaler som planlagt, så din tilstand ikke udvikler sig og fører til blindhed.

Behandlingsmuligheder for aldersrelaterede øjenlidelser

Når vi bliver ældre, er det ikke ualmindeligt at begynde at opleve problemer med vores syn. Uanset om det er vanskeligheder med at læse småt eller presbyopi, er der en række aldersrelaterede øjenlidelser, der kan påvirke vores livskvalitet. Men hvilke behandlingsmuligheder findes der for disse lidelser? Lad os tage et kig på dem.

En af de mest almindelige aldersrelaterede øjenlidelser er presbyopi, som er tab af nærsyn på grund af øjnenes naturlige aldring. Presbyopi bliver normalt mærkbar hos personer over 40 år og behandles med læsebriller, bifokale briller eller kontaktlinser. Hvis du har presbyopi, kan din læge også anbefale synsbehandling for at hjælpe dig med at forbedre dit syn.

En anden almindelig aldersrelateret øjenlidelse er grå stær, som er uklare områder i øjet, der kan forårsage sløret syn. Grå stær dannes normalt langsomt og smertefrit over tid og kan i sidste ende føre til blindhed, hvis det ikke behandles. Grå stær behandles med en operation, hvor man fjerner den uklare linse og erstatter den med en klar kunstig linse.

Forebyggelsestips til at holde dine øjne sunde, når du bliver ældre

Når vi bliver ældre, forringes vores syn naturligt. Dette er en almindelig tilstand, der er kendt som presbyopi, og den påvirker næsten alle over 40 år i en eller anden grad. Selv om der ikke er nogen måde at forhindre dette fuldstændigt, er der skridt, du kan tage for at bremse processen og holde dine øjne sunde, mens du bliver ældre. Her er tre tips, der kan hjælpe dig med at gøre netop det.

1. Spis en sund kost.

Noget af det bedste, du kan gøre for dit generelle helbred – herunder dine øjne – er at spise sundt. Sørg for at få masser af frugt, grøntsager og fuldkorn i din kost og begræns dit indtag af mættet fedt og sukker. Hvis du spiser sundt, kan du mindske din risiko for at udvikle sygdomme som diabetes, der kan føre til alvorlige øjenproblemer som diabetisk retinopati.

2. Få regelmæssige øjenundersøgelser 

En anden vigtig ting, du kan gøre for at holde dine øjne sunde, er at få regelmæssige øjenundersøgelser – også selvom du ikke tror, at du har problemer med dit syn. Disse undersøgelser giver uddannede fagfolk mulighed for at opdage potentielle problemer tidligt, før de forårsager alvorlige skader på dine øjne. Sørg for at besøge en øjenlæge mindst hvert andet år (eller oftere, hvis du har en familiehistorie med øjensygdomme).

3. Beskyt dine øjne mod solen 

Du bør også sørge for at beskytte dine øjne mod solens skadelige UV-stråler. Brug solbriller, der blokerer både UVA- og UVB-stråler, når du er udenfor, og overvej at bære en bredskygget hat for at opnå yderligere beskyttelse. Sørg også for at undgå at kigge direkte ind i solen, selv om du har solbriller på – det kan forårsage permanente skader på din nethinde.

Tegn på, at du måske har brug for at gå til øjenlæge

De fleste af os bruger i dag en computer eller andet digitalt udstyr i større eller mindre grad, og dette har selvfølgelig også en indvirkning på vores syn. Derfor er det vigtigt at få regelmæssige synstests hos din øjenlæge, så du sikrer dig, at dit syn ikke forringes. Men hvornår skal man egentlig tilsyn hos en øjenlæge?

Her er nogle tegn, der kan tyde på, at det er på tide at bestille en tid:

  • Hvis du begynder at have problemer med at se skarpt på ting, der er længere væk end normalt.
  • Hvis du oplever, at dine øjne trættes hurtigere end normalt når du arbejder foran en computer eller læser.
  • Hvis du begynder at få hyppige hovedpiner efter lang tid foran en skærm.
  • Hvis du bemærker, at du har svært ved at skelne farverne ordentligt.
  • Hvis du har ondt i øjnene efter lang tid foran en skærm.
  • Hvis dine øjne føles tørre og irriterede efter lang tid foran en skærm.
  • Hvis lyset virker mere irriterende for dine øjne end normalt.
  • Hvis du har problemer med dobbeltsyn eller sløret syn i perioder.

Der er mange grunde til at få regelmæssige synstests – både fordi det gavner din generelle sundhed, men også fordi teknologien udvikler sig hele tiden, og vi derfor også får brug for stadig bedre syn. Sørg derfor for at komme til tiden hos din øjenlæge, så du kan være sikker på, at dit syn er i orden.

Hvordan du får mest muligt ud af dine øjenundersøgelser

At få regelmæssige øjenundersøgelser er en vigtig del af at passe på dinvision. Men hvis du ikke er forberedt på din synsprøve, kan du gå glip af de mest nyttige aspekter af undersøgelsen. Følg disse enkle tips til at få det bedste ud af din næste øjenundersøgelse.

Tip 1: Læs dine breve og e-mails hver dag, inden du kommer til undersøgelsen 

At se langsomt og bevidst på små bogstaver fra forskellige vinkler giver øjnene en træning, der forbedrer din generelle synsskarphed. Pixels forvirrer øjet, så brug kun skrifttyper med store bogstaver til at undgå at overbelaste dine øjne. Du kan finde en liste med anbefalede skrifttyper her.

Tip 2: Sluk alle elektroniske enheder i 30 minutter, før du går til undersøgelsen

Lad være med at bruge computerspil, smartphones og tablets i mindst 30 minutter, før du gennemfører dine øjenprøver. De blå lyspigmenter i pixels svækker nethindens farveopsamlingsevne og kan reducere din evne til at skelne mellem farver (pigmentdelen) med op til 8%. Desuden vil lyspixels belaste dine øjne med halvmikrobobler, som vil reducere synsklarheden (strukturel del).

Tip 3: Giv dig tid til at tage det roligt i undersøgningslokalet

Nogle mennesker føler sig utrygge eller stressede fra starten af deres besøg hos optikeren. Disse fornemmelser er helt normale – undskyldningerne bag er frygt for ukendt og utiltrækkende syn (fx “Jeg har mistet min briller!”). Tag et dybt indtag og gentag de positive affirmationer jeg har brug for mine briller / kontakter kun under særlige lejligheder / mit syn fungerer godt uden yderligere justeringer. Dette vil berolige nerverne og tillade dig at slappe mere af under undersøgelsen.

Du kan nemt forbedre dine chancer for at få det bedste ud af din næste synsundersøgelse ved blot at fokusere på tre ting – træne dine øjne dagligt, slukke alle skærme i mindst 30 minutter før undersøgelsen og find ud af måder at slappe mere af under selve undersøgelsen.

Almindelige myter om alder og syn

Når vi bliver ældre, er det naturligt, at vores syn ændrer sig. Vi kan få brug for briller for første gang, eller vi kan opdage, at vores øjne ikke er så skarpe som førhen. Der findes dog en masse myter om alder og syn, som kan give anledning til unødig bekymring.

Myte nr. 1: “Jeg bliver gammel, fordi jeg har brug for briller.”

Forkert! Alles syn ændrer sig med tiden. Det er ikke bare noget, der sker, når vi bliver ældre. Faktisk vil de fleste mennesker få brug for briller eller kontaktlinser på et tidspunkt i deres liv. Så hvis du får brug for briller, skal du ikke gå i panik – det er bare en naturlig del af livet!

Myte nr. 2: “Der er intet, jeg kan gøre for at forhindre, at mit syn bliver dårligere.”

Forkert igen! Der er faktisk et par ting, du kan gøre for at bremse udviklingen af synstab. For eksempel kan en sund kost og regelmæssig motion være med til at reducere din risiko for at udvikle sygdomme som makuladegeneration, som kan føre til synstab. Det er også vigtigt at holde op med at ryge, da rygning er en stor risikofaktor for en række øjensygdomme.

 Myte nr. 3: “Hvis mine øjne er sunde nu, vil de altid være sunde.”

 Desværre er denne heller ikke sand. Selv hvis du har et perfekt syn nu, er der ingen garanti for, at dine øjne vil forblive sunde hele livet. Mange øjensygdomme viser ingen symptomer, før de allerede har forårsaget betydelige skader, så det er vigtigt at gå til øjenlæge regelmæssigt – også selv om du tror, at dine øjne har det fint. Tidlig opdagelse og behandling af øjensygdomme er den bedste måde at beskytte dit syn på.

 Myte nr. 4: “Kun gamle mennesker får grå stær.”

 Grå stær er faktisk ret almindeligt, og selv om det er mere sandsynligt, at de udvikler sig, når vi bliver ældre, kan de opstå i alle aldre. Ifølge American Academy of Ophthalmology har over 24 millioner amerikanere over 40 år faktisk grå stær. Så hvis du udvikler grå stær, skal du ikke se det som et tegn på, at du er ved at blive gammel – se det som et tegn på, at du er normal! 

Myte nr. 5: “Når jeg får grå stær, skal jeg opereres for at få den fjernet.” 

Selv om operation er den eneste måde at fjerne grå stær på, når den først har udviklet sig, er der faktisk mange forskellige typer operation af grå stær til rådighed – og ikke alle kræver operation! I nogle tilfælde kan man bruge specielle briller eller kontaktlinser til at korrigere synsproblemer forårsaget af grå stær. Operation anbefales normalt kun, når grå stær forårsager alvorligt synstab, som ikke kan korrigeres med briller eller kontaktlinser.

Der er mange myter om alder og syn, der svæver rundt derude. Vi håber, at dette blogindlæg har været med til at aflive nogle af disse myter for dig! Husk: Hvis du nogensinde er bekymret for dit syn, er det bedste du kan gøre at konsultere en øjenlæge. De vil være i stand til at give dig de mest præcise oplysninger om din specifikke situation.

Indholdsfortegnelse

endagslinser

Endagslinser

Sammenlign priser og tilbud på endagslinser fra danske forhandlere.

ugelinser

Ugelinser

Se de bedste aktuelle tilbud på ugelinser fra danske forhandlere.

maanedslinser

Månedslinser

Få et overblik over de bedste priser fra førende danske forhandlere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

7 anmeldelser
Begynd at skrive for at se de produkter du leder efter.