Guides og infomationer

Kløende øjne og øjenomgivelser

Du vågner op om morgenen med kløende øjne. Du oplever dette af og til i løbet af dagen. Nogle gange er dine kløende øjne ledsaget af rødme, hævelse, tårer eller en brændende fornemmelse. Der er dog flere mulige årsager til kløende øjne. Her er et kig på nogle af de mest almindelige.
Kløende øjne og øjenomgivelser

Tørre øjne

En af de mest almindelige årsager til kløende øjne er tørre øjne. Når du ikke har nok tårer, eller dine tårer fordamper for hurtigt, kan dine øjne blive irriterede og betændte. Dette kan ske af en række forskellige årsager, bl.a:

 • Miljøforhold som vind, røg eller tør luft 
 • Medicin som f.eks. antihistaminer, dekongestanter, antidepressiva og blodtryksmedicin 
 • Medicinske tilstande som Sjögrens syndrom, reumatoid arthritis, diabetes, blefaritis og dysfunktion af meibomkirtlerne 
 • Aldring 

Hvis du lider af tørre øjne, er der flere ting, du kan gøre for at finde lindring. Disse omfatter brug af kunstige tårer, forøgelse af luftfugtigheden i dit hjem, undgå røg og vind og brug af solbriller, når du er udendørs.

Hvis disse hjemmemidler ikke giver lindring, kan du tale med din læge om andre muligheder såsom receptpligtige øjendråber eller punktumpropper.

Allergier 

Kløende øjne er også et almindeligt symptom på allergier. Hvis du lider af sæsonbestemt allergi – også kendt som høfeber – kan du opleve kløende øjne på visse tidspunkter af året, hvor pollentalet er højt. Allergier kan også være forårsaget af skæl fra kæledyr, støvmider, kosmetik og endda kontaktlinser. Hvis du er allergisk over for noget i dine omgivelser, er det bedste, du kan gøre, at forsøge at undgå at blive udsat for det. Det er dog ikke altid muligt. I disse tilfælde kan håndkøbsmedicin eller receptpligtige antihistaminer give lindring af symptomer som f.eks. kløende øjne. Dekongestanter kan også hjælpe med at reducere overbelastning og inflammation.

Infektioner 

Visse infektioner kan forårsage kløende øjne. Den mest almindelige infektion, der fører til kløende øjne, er konjunktivitis – mere almindeligt kendt som pink eye – som er en betændelse i det klare væv, der dækker den hvide del af øjet. Virus og bakterier er de mest almindelige syndere bag pink eye. Allergier og kemikalier kan dog også forårsage denne tilstand. Konjunktivitis er meget smitsom, så hvis du tror, at du har det, er det vigtigt at gå til lægen med det samme, så du ikke spreder infektionen til andre.

Andre infektioner, der kan forårsage kløende øjne, omfatter trachoma – en klamydia-infektion, der fører til ar på øjenlågets inderside – og bygkorn – en bakteriel infektion i en oliekirtel i øjenlåget.

Andre tilstande 

Der er flere andre tilstande, der kan forårsage kløende øjne, herunder:

 • Blefaritis – en betændelse i dine øjenlåg, der ofte opstår, når oliekirtler bliver blokeret.
 • Chalazion – en godartet vækst på dit øjenlåg, der opstår, når en meibomkirtel bliver blokeret.
 • Entropion – en tilstand, hvor dine øjenlåg folder indad mod dit øje.
 • Eksponering keratitis – en betændelse i din hornhinde forårsaget af udsættelse for vind eller sollys.
 • Keratoconjunctivitis sicca (KCS) – også kendt som tørre øjen syndrom.
 • Pterygium – en vækst på øjets overflade, der opstår, når celler fra bindehinden vandrer over på hornhinden.
 • Uveitis – en betændelse i uvea, som er det midterste lag i øjet, der indeholder blodkar.
 • Xanthelasma palpebrarum – gule kolesterolaflejringer omkring øjenlågene.
 • Xerophthalmia – en generel betegnelse for alle typer af tørre øjensygdomme.

Mens nogle af disse tilstande lyder alvorlige, kan de normalt behandles med enkle livsstilsændringer eller medicin, som din læge ordinerer. Men hvis du oplever pludselige ændringer i synet eller øget smerte i øjnene sammen med kløe, skal du sørge for at opsøge en øjenlæge med det samme.

Hvis du lider af kløende øjne , er der flere mulige årsager, lige fra allergier til infektioner. Der er dog også mange behandlinger til rådighed, afhængigt af hvad der forårsager dine symptomer. Sørg for at se en øjenlæge, hvis du oplever pludselige ændringer i synet eller øget smerte i øjnene sammen med kløe .

Indholdsfortegnelse

endagslinser

Endagslinser

Sammenlign priser og tilbud på endagslinser fra danske forhandlere.

ugelinser

Ugelinser

Se de bedste aktuelle tilbud på ugelinser fra danske forhandlere.

maanedslinser

Månedslinser

Få et overblik over de bedste priser fra førende danske forhandlere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

4.9/5 - (8 stemmer)
Begynd at skrive for at se de produkter du leder efter.