Guides og infomationer

Kræft i øjet – Typer, symptomer og behandlinger

Kræft er ikke en enkelt sygdom, men en gruppe af sygdomme, der er karakteriseret ved ukontrolleret cellevækst. Cellerne er byggestenene i vores væv og organer. Normalt vokser, deler og dør cellerne på en ordentlig måde, når kroppen erstatter udtjent eller beskadiget væv. Når der udvikles kræft, går denne ordnede proces i stykker. Cellerne kan vokse ukontrolleret, invadere nærliggende væv og sprede sig til andre dele af kroppen. Disse tre egenskaber - ukontrolleret vækst, invasion og spredning - kendetegner de fleste kræftformer og er ansvarlige for deres ødelæggende kraft.

Kræft kan udvikle sig i næsten alle organer eller væv i kroppen. Der er blevet identificeret mere end 100 kræfttyper. Forskellige kræfttyper kan opføre sig meget forskelligt. Det er derfor vigtigt at vide, hvilken type kræft du har, før du begynder at tænke over dine behandlingsmuligheder.

Mennesker med kræft har brug for en omfattende pleje, der omfatter medicinsk, følelsesmæssig, social og praktisk støtte. Derfor er det vigtigt, at du bliver behandlet af et team af sundhedsspecialister, som arbejder sammen for at yde den bedst mulige behandling. De vigtigste medlemmer af dit kræftbehandlingsteam vil sandsynligvis omfatte en kirurg, en medicinsk onkolog, en strålingsonkolog, en patolog, en registreret sygeplejerske som sagsbehandler og en socialrådgiver.

Typer af øjenkræft 

Der findes flere forskellige typer øjenkræft, som kan udvikle sig i forskellige dele af øjet. Typen af tumor bestemmer, hvilke symptomer du kan få, og hvordan tumoren vil blive behandlet. Nogle almindelige typer af øjenkræft omfatter:

Konjunktival melanom

Dette er den mest almindelige type øjenkræft. Den begynder i pigmentproducerende celler (melanocytter) i bindehinden (den klare membran, der dækker den hvide del af øjet). Konjunktivale melanomer vokser langsomt og spreder sig normalt ikke ud over bindehinden. Men de kan blive invasive og potentielt sprede sig til andre dele af din krop, hvis de ikke behandles tidligt.

Tumorer i øjenlåget

Disse tumorer kan forekomme på enten dit øvre eller nedre øjenlåg. De to mest almindelige typer er basalcellekarcinom (BCC) og pladecellekarcinom (SCC). BCC’er er langsomt voksende tumorer, der sjældent spreder sig ud over øjenlåget. SCC’er metastaserer (spreder sig) også sjældent, men de kan være aggressive, hvis de vokser ind i nærliggende væv som f.eks. dit øjeæble eller din orbit (den knoglelignende hulrum, der holder dit øje på plads).

Intraokulært melanom

Dette er en sjælden type øjenkræft, der begynder i celler, der producerer pigment i din iris (den farvede del omkring din pupil) eller ciliærlegemet (en ringformet struktur, der er knyttet til din iris, som hjælper med at kontrollere pupillens form og producerer en væske, der fylder dit øje). Intraokulære melanomer er mere tilbøjelige end andre typer til at sprede sig inde i øjet eller til andre dele af hovedet eller halsen via blodbanen eller lymfesystemet. de fleste intraokulære melanomer forekommer hos personer over 50 år.

Retinoblastom

Dette er en sjælden form for intraokulær kræft, der rammer små børn – normalt dem under 5 år. Den udvikler sig i umodne celler i nethinden (det lysfølsomme lag bag i øjet).

Retinoblastoma kan udvikle sig i et eller begge øjne. Familiehistorie spiller en rolle i denne form for øjenkræft, da muterede gener, der øger retinoblastoma risikoen, kan gå i arv fra forældre til barn.”

Det er ikke kun én sygdom, men mange sygdomme, der er kendetegnet ved ukontrolleret cellevækst i forskellige dele af vores krop, herunder vores organer og væv. Med over 100 typer identificeret kræft, er det vigtigt at vide, hvilken type du har, før du begynder på en behandling. Sørg for at rådføre dig med dit team af sundhedsspecialister for at få den bedst mulige plejeplan for dig.

Indholdsfortegnelse

endagslinser

Endagslinser

Sammenlign priser og tilbud på endagslinser fra danske forhandlere.

ugelinser

Ugelinser

Se de bedste aktuelle tilbud på ugelinser fra danske forhandlere.

maanedslinser

Månedslinser

Få et overblik over de bedste priser fra førende danske forhandlere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Anmeldelser
Begynd at skrive for at se de produkter du leder efter.