Hvad er ømme øjne?
Ømme øjne – også kendt som trætte øjne, øjentræthed eller asthenopi – er en midlertidig tilstand, der opstår, når dine øjne bliver anstrengt af overbelastning. Dette kan ske på grund af lange timer, hvor man stirrer på en computerskærm, læser, kører bil eller arbejder i et miljø med dårlig belysning. Ømme øjne kan også skyldes allergier, kontaktlinser og øjeninfektioner. Den gode nyhed er, at ømme øjne normalt forsvinder af sig selv i løbet af en dag eller to. Der er dog ting, du kan gøre for at lindre ubehaget og fremskynde helingsprocessen.
Hjemmehjælpemidler mod ømme øjne
En af de bedste ting, du kan gøre mod ømme øjne, er at give dem en pause. Hvis du har stirret på en computerskærm hele dagen, skal du holde en pause på 20 minutter hver time for at kigge på noget, der ligger seks meter væk. Det vil hjælpe med at slappe af i øjenmusklerne og mindske øjenbelastningen. Du bør også prøve at blinke oftere for at holde dine øjne smurt og hydreret. Andre husråd mod ømme øjne omfatter anvendelse af varme eller kolde kompresser og brug af kunstige tårer eller øjendråber til at fugte øjnene.
Hvornår skal du gå til lægen
Hvis hjemmemidlerne ikke lindrer dine symptomer inden for et par dage, eller hvis dine smerter er alvorlige, er det på tide at gå til lægen. Andre tegn på, at det er på tide at søge læge, er nedsat syn, udflåd fra øjnene og hævelse omkring øjnene. Disse kan være tegn på en mere alvorlig tilstand som blefaritis (øjenlågsbetændelse), konjunktivitis (lyserødt øje), iritis (betændelse i regnbuehinden) eller uveitis (betændelse i øjenhinden).
En læge kan diagnosticere den underliggende årsag til dine symptomer og anbefale behandlingsmuligheder for at hjælpe dig med at finde lindring.